tiistai 5. lokakuuta 2010

Luovaa ydinasennetta päiväänne!

Projektipäällikön työssä on kivaa se, että pitää olla perillä hankkeen eri osa-alueilla tapahtuvista uusista virtauksista. Tänään kävin tutustumassa erilaiseen tapaan järjestää työyhteisövalmennusta Luova Ydinasenne -seminaarissa ja täytyy sanoa, että päivä todellakin oli "täysin uudenlaisella tavalla" järjestetty, kuten markkinoinnissa oli luvattu.

Vai oletko sinä ollut ennen seminaarissa, jossa soitetaan jazzia livenä, lauletaan iskelmiä, imporovisoidaan, lausutaan afrikkalaisia sananlaskuja ja lasketaan innostumisen matematiikkaa? Kaikesta päivään mahtuvasta häröilystä huolimatta tilaisuuden anti oli ajatuksia herättävä, opettavainen ja ennen kaikkea piristävä. Koulutus oli Voimaa osaamisesta -hankkeen järjestämä ja kouluttajana toimivat Lenni-Kalle Taipale, Mikko Kuustonen, Jukka Perko sekä Jouko Paananen.


"KANNETTAVASTA VEDESTÄ KANNETTAVAAN TIETOKONEESEEN"

Kouluttajat muistuttivat kuulijoille, miten Suomessa eletään vaurauden ääripäätä, kun katsotaan asioita koko maailman näkövinkkelistä. Sadassa vuodessa Suomi on tullut 12 kertaa rikkaammaksi ja kehitysmaavaiheesta on noustu hyvin nopeasti hyvinvointivaltioksi. Vauhti on kiihtynyt ehkä liiankin kovaksi ja pahimmillaan kiireen taakse on helppo piilottaa oman elämän peruskysymykset. Kiirettä arvostetaan ja se on seksikästä, mutta samaan aikaan Kelan arvioiden mukaan jopa 40 000 ihmistä saa työkyvyttömyyseläkettä työuupumuksen takia (lähde).

Jouko Paananen

Kouluttajat kertoivat Yhdysvalloissa tehdystä kiintoisasta testistä ihmisten käyttäytymiseen liittyen. Maailmankuulu huippuviulisti oli mennyt soittamaan lippalakissa ja farkuissa maan pääkaupungissa sijaitsevalle metroasemalle 3,5 miljoonan dollarin arvoisella viulullaan tunnettuja kappaleita tunnin ajaksi. Ohi kiiruhtaneesta ihmismassasta kuuntelemaan oli pysähtynyt kuusi ihmistä ja viulukoteloon oli kolahtanut kolmisenkymmentä dollaria. Viisi pysähtyneistä oli lapsia. Seuraavana päivänä salillinen hienostuneita viulumusiikin ystäviä maksoi 150 dollarin pääsylipun saman viulistin konserttiin. Tarinan opetus oli, että välillä on hyvä pohtia, mitä muuta menetämme tai emme ehdi erottaa kiireen takia.

"KOLLEKTIIVINEN LUOVUUS PESEE EINSTAINIT"

Lenni-Kalle Taipale sanoi suoraan, että jos on kyyninen, niin bändistä saa kenkää, mutta toisaalta jo yhden soittajan vaihtuminen muuttaa täysin ryhmäkemian. Kun on kyse luovista ihmisistä, on opittava sietämään hierrettä ja on vain uskallettava sanoa, miltä tuntuu. Usein luovilla ihmisillä on samaan aikaan sekä hyvä että huono itsetunto. Samoin me kaikki olemme välillä kilttejä puurtajia, piittaamattomia sooloilijoita, tärkeitä avainhenkilöitä sekä aktiivisia seurailijoita (näitä tyyppejä valoitettiin hulvattomilla improvisaatioesimerkeillä yleisön riemuksi). Kotiläksyksi erilaisuuden sietämiseen kouluttajat suosittelivat Jussi T. Kosken kirjaa Luova hierre, jossa luovuutta tarkastellaan sekä välinearvona ja kilpailutekijänä että itseisarvoisena, hyvään elämään ja elämänlaatuun kuuluvana asiana.


Kouluttajat muistuttivat, että tänäpäivänä ollaan jatkuvasti luovuusvaatimusten edessä eikä se ole enää "vain taiteilijoiden juttuja". Luovuudessa joudumme ottamaan riskejä, sillä onnistumisia edeltää aina liuta epäonnistumisia ja niitä ei tule pelätä. Improvisaatio auttaa sietämään epäonnistumisia paremmin ja siinä pääsee alkuun muistamalla neljä avainkohtaa:

1. Sovittaminen:
- Mieti mitä voi muuttaa ja mikä kannattaa säilyttää.

2. Vaikuttaminen:
- Älä muutu kaikkitietäväksi kyynikoksi vaan uskalla olla utelias ja innokas, niin pystyt vaikuttamaan asioihin.

3. Toimintalähtöisyys:
- Heittäydy ja ylitä itsesi. "Muista, jos et soita vääriä ääniä, et ole yrittänyt tarpeeksi."

4. Jalostaminen:
- Älä panttaa tietojasi vaan anna ne työyhteisön käyttöön. Maailma on täynnä innovaatioita, jotka ovat syntyneet sivutuotteista tai vahinkona. Kokeile huonojen ideoiden palavereja.

Päivän ydinoppina oli ehkä kehoitus alkaa luomaan työympäristöön turvavyöhykettä, jossa jokainen uskaltaa jakaa, onnistua ja mokata turvallisesti. Aloittaa voi omasta itsestään. "Ala puhumaan hyvää toisten selän takana, äläkä lähde mukaan pahanpuhumiseen ja se kantaa ajan myötä yllättävää hedelmää."

Niin helppoa se taitaa olla, jos sen aina vain muistaisi.


- Ulla Alakangas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti